torsdag 28 maj 2015

Bak i kvadrat

Sista dagarna har det vart massa bakning inför stundande kalas. Hittills har jag hunnit med russinkakor, björnbärssnittar med maräng och kanelbullar. Recept på de två förstnämnda följer:

Marängsnittar ca 20 st.
150 g smör
½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 äggula
ca ½ dl björnbärsmarmelad
Maräng:
1 äggvita
1 dl strösocker
½ dl hackade hasselnötter

Gör så här:
1) Arbeta ihop kallt smör, socker, mjöl och äggula till en del, med fördel i köksmaskin. Vira in degen i plastfolie, låt vila i kylen 30-60 min.
2) Gör marängen medan degen vilar. Börja med att vispa äggvitan till skum, tillsätt sockret pö om pö när det blivit skummigt. Vispa hårt och rätt länge tills du kan vända bunken med marängen upp och ner utan att den rinner ut.
3) Hacka hasselnötterna förutsatt att du inte köpt färdighackade hasselnötter.
4) Dela degen i 2 bitar och värm upp en i taget i händerna så du kan forma 2 längder som är 25-30 cm långa. Lägg längderna på plåt med bakplåtspapper. Gör en ca 1 cm fördjuping med hjälp av ditt lillfingers utsida längs med längderna. Dutta i björnbärsmarmeladen med hjälp av en tesked.   
4) Dutta ut marängen med en tesked över björnbärsmarmeladen och strö sedan över hackad hasselnöt.

5) Grädda strax under mittenfalsen i ugnen i 175 gr mellan 15-20, kolla på kanten av kakorna när färgen börjar bli bra. Låt kakorna svalna lite innan du skär sneda snitt, några cm breda. Låt torka innan du lägger ner kakorna i burkar. 





Russinkakor ca 20 st
200 gr smör
1 ½ dl strösocker
3 ½ dl mjöl
1 ½ russin
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

  1. Blanda smör och socker pösigt. Tillsätt resten av ingredienserna.
  2. Forma 20 bollar som placeras glest på bakplåtspapper. Tryck till dem lätt med en gaffel.
  3. Gräddas i ca 10 min i 175 gr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar