onsdag 30 december 2015

Lite recept

Hösten har kommit och gått och likaså julen som var den 6:e i ordningen tillsammans. Till julen gjordes egen kokt julskinka från Britta och Lennarts kött i Knäppingsborg. Riktigt fin och prima julskinka må jag säga! Griljeringen vart en succé! Receptet togs från Hemmets journal:

Apelsingriljering till julskinka
1 äggula
1-2 tsk dijonsenap
2 msk potatismjöl
rivet skal, zest, från 1 tvättad apelsin
ströbröd

Gör så här:
Rör ihop allt utom ströbrödet. Smeta på den redan kokta skinkan, ca 2-3 kg stor, strö sist på ströbrödet. In i ugnen i 175 grader i ca 20-25 minuter.

Härom kvällen hade vi även makens goda vän och numer f.d. jobbarkompis över på middag. Då gjorde nådig frun biff stroganoff med ris och till detta kokt sparris. Alla mumsade på, även liten prinsessa som tyckte det var gott!

Biffstroganoff
800 gr strimlat nötkött, exempelvis ryggbiff
1 st stor gul lök
salt, svartpeppar
2-3 msk paprikapulver
5-6 msk tomatpuré
1,5-2 tsk dijonsenap
5 dl vispgrädde + några dl matlagningsgrädde (15 %) för att späda ut såsen
1-2 msk koncentrerad kalvfond

Gör så här:
1. Skär köttet i 2x3 cm breda strimlor. Finhacka löken. Stek köttet i riktigt smör under några minuter, tillsätt lök och låt steka tillsammans.
2. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Tillsätt tomatpuré och senap samt häll på grädde och kalvfond. Låt koka på svag värme ca 40-50 minuter. Smaka av emellanåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar